Als je aangeraakt wordt, voel je dat met je huid. Voelen vertelt je veel over de wereld om je heen. Zitten je kleren fijn? Heb je prettige mensen om je heen? Maar ook : hoe heet is je kopje thee? Kun je hem oppakken of verbrand je je vingers dan? Voelen heeft dus ook een belangrijke beschermende functie.
Aanraken en voelen kan heel fijn zijn, zeker als je aangeraakt wordt door een prettig persoon zoals je vader of moeder. Maar als je een kriebeltrui aan hebt, is het heel vervelend en word je er gek van.
Wist je dat je in je mond ook kunt voelen? Dat doe je dan niet met je huid. Je voelt met je tong en je tanden. Zo voel je dat er een hap eten in je mond zit. Warm of koud, hard of zacht. Heb je genoeg gekauwd om het door te slikken of is het nog te groot? Je mond beschermt je iets te eten wat te groot of scherp is.
Sommige mensen vinden hard eten (cracker, wortels, chips etc) pijn doen in hun mond. Of juist zacht eten heel naar, of stukjes die erin zitten. Anderen eten juist graag iets wat knappert in hun mond of genieten van tanden poetsen.
Wij gebruiken bij het voelen ook vaak de informatie die we via onze ogen binnen krijgen. Kijk in het volgende filmpje maar eens dat het best lastig is om voorwerpen op de tast te herkennen als je er niet bij mag kijken: