Onbewust voel je je lichaam de hele dag. Je lijf voel je omdat spieren en pezen informatie naar je hersenen sturen. Zo voel je waar je lichaam is, of je zit of staat en hoe je beweegt. Ook als je je ogen dicht hebt. Knap van je lijf he? Ken je het gevoel van iets oppakken wat lichter is dan je dacht, b.v. een pak melk dat leeg blijkt te zijn in plaats van vol? Je arm schiet dan door. Je lichaamsgevoel is dan voor de gek gehouden en even niet in balans.
Je lichaamsgevoel zorgt er onder andere voor dat je een klimrek uit kunt klimmen zonder dat je je naar je voeten hoeft te kijken. En dat je zonder problemen een trap op loopt. En dat je, terwijl je kletst met iemand, te gelijkertijd ook kunt drinken zonder te morsen.

Als je lichaamsgevoel niet zo goed werkt kun je dat merken aan b.v. veel struikelen en snel vallen. Of dat je makkelijk een beker omstoot. Of dat je een bal snel te hard gooit, en vaak tegen dingen aanloopt.

Je gebruikt je spieren en gewrichten ook om soms wat extra spanning in je lichaam op te bouwen. Dit kan je helpen om je beter te concentreren in de klas bijvoorbeeld. Sommigen doen dit door op hun handen te gaan zitten en zichzelf soms iets op te drukken vanuit hun stoel. Anderen gaan heen en weer zitten wiebelen met hun lichaam. Maar je kunt het ook doen met spieren in je mond. Wist je dat zuigen, blazen en kauwen je rustig maakt als je je heel druk voelt? Of je juist oppept als je meer energie nodig hebt? Kauwgum kauwen kan b.v. je aandacht tijdens het lezen van een saai boek verhogen. Tijdens het zuigen, blazen of kauwen span je namelijk allemaal spieren in je mond aan.

We hebben twee mooie afleveringen gevonden van een oude tekenfilmserie over het lichaam. Deze twee afleveringen gaan over met name de spieren:

De spieren deel 1

De spieren deel 2

To Top